Son dakika... Tanklar başkentte yolları kapattı!

Son dakika... Tanklar başkentte yolları kapattı!

Zimbabve'de bu sabah askerler hükümet binası, meclis ve yüksek mahkemeye giden yolları kesti. AP'nin servis ettiği son fotoğraflarda, silahlı askerlerin yollarda sivillerin üstünü aradığı görülüyor.

Ülkedeki çalkantının zirveye çıkması üzerine halk banka şubelerine koşup para çekmeye başladı. Banka şubeleri ve ATM'ler önünde kuyruklar var.
Afrika'nın güneyinde yer alan Zimbabve'de dün akşamüstü başlayan askeri hareketlilik, bu Sabah zırhlı araçların başkent Harare'de meclis, hükümet binaları ve yüksek mahkemeye giden yolları kapatmasıyla devam ediyor.


Reuters haber ajansı, görgü tanıklarına dayandırdığı haberinde zırhlı araçlarla birlikte silahlı askerlerin de sokaklarda olduğunu bildiriyor. Ülkedeki çalkantının zirveye çıkması üzerine halk banka şubelerine koşup para çekmeye başladı. Banka şubeleri ve ATM'ler önünde kuyruklar var. Gece geç saatlerde başkentte patlama sesleri duyuldu, caddelerde de askeri araçlar görülmeye başladı. Sabah saatlerinde ise tankların yolları kapattığı görüldü.

Televizyondan bildiri okudular!

Zimbave Ordusu, devlet televizyonunu ele geçirdikten sonra bir açıklama yapmış ve 'askeri darbe' haberlerini yalanlamıştı.93 yaşındaki Cumhurbaşkanı Robert Mugabe'nin yerine geçecek yardımcısı Emmerson Mnangagwa'yı görevden alması, ülkeyi türbülansa soktu. Mnangagwa'nın ordu ile sıkı ilişkileri bulunuyor.

Devlet televizyonu ZBC'de bir general tarafından okunan ordu bildirisinde, "Amacımız Cumhurbaşkanı Robert Mugabe'yi iktidardan indirmek değil, çevresindeki suç şebekesini çökertmek" denildi. Açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Mugabe ve ailesi güvende. Ancak Devlet Başkanı Mugabe ve eşi Grace Mugabe'nin nerede olduğu henüz bilinmiyor.

Açıklamanın ardından ülkenin Maliye Bakanı Ignatius Chombo gözaltına alındı. Zimbabve Büyükelçiliği'ni kapatan ABD, ülkedeki tüm vatandaşlarından evlerinden çıkmamalarını istedi.

Geçen hafta başlayan gerilimde Cumhurbaşkanı Mugabe'nin hamlesi karşısında Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga askeri müdahale tehdidinde bulunmuştu.Askeri baskıya boyun eğmeyeceğini duyuran iktidar partisi Zanu-PF, Genelkurmay Başkanı Chiwenga'yı 'vatana ihanet'le suçluyor.

Yaklaşık 40 yıldır birlikteler

Görevden alınan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emmerson Mnangagwa, 1970'lerdeki bağımsızlık savaşında yer alan isimler arasında.Üç yıl önce görevine başlayan Mnangagwa, 1980'den bu yana Mugabe'nin kabinesinde yer alıyor. Zimbabve'de 2018’de seçimlerin yapılması planlanıyordu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.