Tarımda hibe desteği başladı

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) Başvuruları 09 aralık 2022 de ilana çıkmış olup, 20 şubat 2023 de sona erecektir.

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi ve Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi 2022-2023 başvuru dönemi başlamıştır.

Her yıl 1 kez açıklanan bu destek dışında, İzmir de yıl içerisinde bu tür bir program bulunmamaktadır.

Süreli olan bu çağrının ön koşullarına uyan firmaların yeni yatırımda 7 milyon TL, tamamlama yatırımlarında 5 milyon TL, kapasite artırımı ve modernizasyonda 4 milyon TL nin %50 sini hibe (geri ödemesiz) olarak firmalar alabilmektedir.

Yatırım konuları:

  1. Tarımsal ürünlerin işlenmesi paketlenmesi depolanması
  2. Bitkisel ürünlerin işlenmesi paketlenmesi depolanması
  3. Hayvansal ürünlerin işlenmesi paketlenmesi depolanması
  4. Kırmızı ve beyaz et ürünlerinin işlenmesi depolanması
  5. Su ürünlerinin işlenmesi paketlenmesi depolanması
  6. Büyük ve küçükbaş hayvan derilerinin işlenmesi
  7. Soğuk hava deposu ve tarımsal ürünlerin depolanması
  8. Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi depolanması
  9. Çelik silo yatırımları
  10. Seralar

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından finanse edilen bu program Tarım İl Müdürlükleri tarafından 81 ilde yürütülmektedir.

Bu çağrıdan yararlanacak firmaların Tarım ve Orman bakanlığı tarafından verilmiş ÇKS ( Çiftçi Kayıt Sistemi) veya HKS (Hayvan Kayıt Sistemi) belgesine sahip olması gerekmektedir.

Bu destek kapsamında birincil ürünlerin işlenmesi desteklenmektedir.

Zeytin sıkım tesisleri destek kapsamında olup, orada üretilen zeytinyağının başka bir işletmede şişelenmesi destek kapsamında değildir. Destek almak isteyen firmada zeytin yağ sıkımı olması ön şartlar içindedir.

Tarımsal ürün işleme tesislerine örnek verecek olursak kiraz ve çilek işleme tesisleri için uygun harcamalar yeni yatırım için limit 7 milyon TL olup , max inşaat gideri bu limitin % 80’ idir. Kapasite artırımına yönelik yatırımlarda bu oran % 60, teknoloji yenileme ve modernizasyona yönelik çalışmalarda % 20 dir. Bakiye kalan tutarlar yıkama, eleme boylandırma, paketleme vb makine alımlarında kullanma imkanına sahiptir.

Daha önce alınmış bir makine bu hibe kapsamında değildir. Yeni alınacak makinalar ve yeni yapılacak inşaatlar proje kapsamındadır.

Başvuru yapacak firmaların üst üste 2 yıl zarar beyanında bulunmaması gerekir.

Geçen dönemlerde hibe alan firmalar, aynı makine ekipmanlar olmamak şartıyla bu çağrıda hibe başvurusunda bulunabilirler. Örneğin geçen çağrıda nohut eleme makinası alan bir firma bu çağrıda nohut paketleme makinası için başvuruda bulunabilir. Firmanın alacağı makinanın % 50 si devlet tarafından karşılanmaktadır.

İnşaat desteklerinde mühendisler tarafından hazırlanan çevre ve şehircilik bakanlığınca belirlenen birim fiyatlarla hazırlanmış kesin maliyet hesaplamaları hibe başvurusunda esas rakam teşkil eder.

Proje kapsamında canlı hayvan ve kendinden hareketli makine tesisat ( forklift vb araç) hibe kapsamında değildir.

Trafo satın alımları hibe desteği kapsamında değildir.

Depolama yatırımlarında silo yatırımları desteklenmekte olup, beton depolar destek kapsamında değildir. Silo yatırımları yeni yatırım olarak değerlendirilip, hibeye esas bütçesi 7 milyon TL dir. Bu bütçenin % 50 si devlet tarafından desteklenmektedir.

Soğuk hava depolarında kapasite max 10 bin m3 olup yine yeni yatırım olarak değerlendirilip, hibeye esas bütçesi 7 milyon TL dir.

İşletme içerisinde yapılacak soğuk hava depolarında herhangi bir kısıtlama mevcut değildir.

KDV (Katma Değer Vergisi) hibe desteğinin dışındadır. Proje hazırlanırken makine ekipman ve inşaat destekleri kdv dahil edilmeden hesaplanmalıdır.

İşletmesi kiralık olan yatırımcılar başvuru aşamasında Tarım İl Müdürlüğüne tapuya işlenmiş min.5 yıl kira sözleşmesi sunmak zorunda olup bu süre illere göre değişiklik göstermektedir.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı başvuru sahiplerine hayırlı olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.