Mehmet Şah Çelik

Mehmet Şah Çelik

TÜRKİYE’YE GİRİŞ YASAĞI

Türkiye’de yabancılar için çok fazla uygulanan yaptırımlardan biri olan ülkeye giriş yasağı ile tüm merak edilen soruları bu alanda çalışmalarını yürüten Av. Mehmet Aydoğdu’ya sorduk işte detaylar;

Mehmet bey daha önce sizlerle sınır dışı etme kararı ile ilgili röportaj yapmıştık. Okurlarımızdan çok fazla ülkeye giriş yasağı ile ilgili sorular gelmeye başladı bizde bu çerçevede gelen soruları size yönelttik.

Türkiye’ye Giriş Yasağı Hangi Durumlarda Uygulanır?

Yabancıların Türkiye’ye girişleri, Türkiye’de kalışları ve Türkiye’den çıkışları ile ilgili konular 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununda düzenlenmiştir. Kanunun 9 ve 10. maddelerine göre:

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, gerektiğinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini alarak, kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından Türkiye’ye girmesinde sakınca görülen yabancıların ülkeye girişini yasaklayabilir.

Türkiye’den sınır dışı edilen yabancıların Türkiye’ye girişi, Genel Müdürlük veya valilikler tarafından yasaklanır.

Türkiye’ye giriş yasağının süresi en fazla beş yıldır. Ancak, kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından ciddi tehdit bulunması hâlinde bu süre Genel Müdürlükçe en fazla on yıl daha artırılabilir.

mehmet2.jpg

Vize veya ikamet izni süresi sona eren ve bu durumları yetkili makamlarca tespit edilmeden önce Türkiye dışına çıkmak için valiliklere başvuruda bulunup hakkında sınır dışı etme kararı alınan yabancılara, idari para cezalarını ödemiş olmaları ve İçişleri Bakanlığınca belirlenen ihlal sürelerini aşmamaları kaydıyla, Türkiye’ye giriş yasağı kararı alınmayabilir.

Türkiye’yi terke davet edilenlerden, süresi içinde ülkeyi terk edenler hakkında giriş yasağı kararı alınmayabilir.

Genel Müdürlük, giriş yasağını kaldırabilir veya giriş yasağı saklı kalmak kaydıyla yabancının belirli bir süre için Türkiye’ye girişine izin verebilir.

Kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı sebebiyle Genel Müdürlükçe; idari para cezaları ve kamu alacakları sebebiyle ise valiliklerce yabancıların ülkeye kabulü ön izin şartına bağlanabilir.

Giriş yasağına ilişkin tebligat, sınır kapılarındaki yetkili makam ya da valilikler tarafından yapılır. Tebligatta, yabancıların karara karşı itiraz haklarını etkin şekilde nasıl kullanabilecekleri ve bu süreçteki diğer yasal hak ve yükümlülükleri de yer alır.

mehmet1.jpg

Tahdit Kodu Nedir ve Neden Konur?

Sınır dışı edilirken sınır dışı edilme nedenlerine bağlı olarak sicillerine bir tahdit kodu işlenir. Suçun önlenmesi, güvenliğin sağlanması ve kanunların uygulanması için güvenlik birimleri başta olmak üzere ilgili resmi makam ve merciler ülkemizde bulunan ve ülkemize gelmek isteyen yabancılar hakkında gereken inceleme ve araştırmaları yapmakta, bunun sonucunda yabancıların ülkemize gelmeleri ve kalmaları konusunda karar verilmektedir.

Tahdit kodlarının birçok konuş nedeni olabilir. Yapılan eylemin önemine bağlı olarak tahdit süresi değişiklik göstermektedir. Tahdit kodu süresi 5 aydan 5 yıla kadar uzayabilir.

Mehmet bey peki INAD yolcu nedir? Hangi durumlarda uygulanır?

Turistik ya da seyahat amaçlı gitmek istediği ülke tarafından ülkeye girişi havalimanında engellenen kişiye INAD yolcu denmektedir. INAD yolcunun anlam açılımı aslında “inadmissible pessenger” olarak geçmektedir. Uluslararası havaalanlarında sivil havacılık terimi olarak kullanılmaktadır.

INAD yolcu olarak nitelendirilmiş yolcular, sivil havacılık kanunlarının yetkisine göre yolcunun kullanmış olduğu hava yolu firması tarafından ülkesine geri gönderilmektedir. Yolcu kendisinden istenen belgeleri eksiksiz ve orijinal şekilde dış hatlar geliş terminalindeki sınır kontrol görevlisine teslim edemez ya da teslim ettiği belgeler herhangi bir hata ile geçersiz hale gelir ise sınır kontrol polisleri tarafından INAD edilme riskiyle karşı karşıya kalabilmektedir. Dönüş yapabilmesi için uçağa bindirilir ve ülkesine geri gönderilir.

Sınır kontrol polisi ya da memuru tarafından ülke girişine izin verilmeyen yolcular gittikleri ülkeye kabul edilmedikleri gibi güvenlik ekipleri tarafından soruşturmaya tabi tutulurlar. Sorgusu tamamlanan yolcu INAD edilirse görevliler tarafından yolcunun havayolu firması aranır ve yolcu geldiği uçak firmasıyla ülkesine geri gönderilir.

mehmet3.jpg

Aslında INAD etmek; yolcuyu geldiği ülke sınırları içerisine almamak demektir. INAD yolcu; genellikle ülkeye giriş yapmak isteyen kişinin, yolcu vizesinin geçersiz kılındığı durumlarda ve ya transit yolcunun, transit vizesinin bulunmaması durumunda aldığı bir unvandır. Bu nedenden dolayı yurt dışına uçuş gerçekleştireceğiniz durumlarda vize işlemlerinizin eksiksiz ve doğru bir şekilde gerçekleştirdiğinizden emin olmalısınız.

Transit yolcu olarak uçuş gerçekleştirecek olan yolcularımızın aktarmalı olarak gideceğiniz ülkenin transit vize kurallarını detaylı bir şekilde bilmeleri gerekmektedir. INAD edilmenin sonuçları ise; eşyaları ile birlikte havalimanından ülkesine direkt olarak geri gönderilmesidir. Şayet yolcunun geldiği uçak ülkesine geri dönüyor ise uçak ile iletişime geçilerek o uçakla geri dönmesi sağlanır. Eğer geldiği uçakta yer yok ise ya da yolcunun uçağı geri ülkesine dönmüyorsa, yolcu en yakın saatteki geri dönüş uçağı için bekleme alanlarına alınır.

Bazen yolcu özel durumlardan dolayı günlerce havalimanında dönüş uçağını beklemek zorunda kalabiliyor. Bu nedenle yurt dışı uçuşlarınızda tüm belgelerinizin eksiksiz bir şekilde olmasına ve geçerliliği olan belgeleri tamamlamış olduğunuzdan emin olmalısınız. Seyahat öncesi gideceğiniz ülkenin ya da transit yolcu olarak uğramak zorunda olduğunuz ülkenin vize kurallarına hakim olmanız ve dikkatli bir şekilde kuralları yerine getirmenizde fayda bulunmaktadır.

Tahdit kodu ve INAT yolcu işlemlerinin kaldırılması için hangi hukuki yollara başvurabiliriz?

İdari para cezası verilmesi, sınır dışı edilme ve ülkeye giriş yasağı konulması durumunda bu işlemlerin iptali istemiyle birlikte tahdit kodu da dava konusu yapılabilir. Dava ile tahdit kodunun değil, tahdit koduna dayanılarak yapılan işlemin; idari para cezasının, sınır dışı etme işleminin ya da ülkeye giriş yasağının iptali istenmelidir.

Tahdit kodunun kaldırılabilmesi için idare mahkemesine dava açılmalıdır. Bazı durumlarda idari başvuru ya da meşruhatlı davetiye ile de tahdit kodunun kaldırılabilmesi mümkündür.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.