Ukrayna'da Yüksek Rada Vladimir Groysman'ı Başbakan Seçti

Ukrayna'da Yüksek Rada Vladimir Groysman'ı Başbakan Seçti

Ukrayna'da Arseniy Yatsenyuk'un istifa etmesinin ardından boşalan Başbakanlık koltuğuna Yüksek Rada'da yapılan seçim sonucunda Groysman getirildi.

Ukrayna'da Yüksek Rada (Verkhovna Rada’ya - Meclis) Meclis yeni başbakanı seçti. Cumhurbaşkanı'nı Petro Poroşenko Bloku ve Halk Cephesi'nin ortak adayı olarak gösterdiği 38 yaşındaki Vladimir Groysman 450 koltuklu mecliste 257 oy alarak Ukrayna başbakanı oldu. Groysman böylece ülke tarihindeki en genç başbakan olmuş oldu.

Eski Başbakan Arseniy Yatsenyuk'un görevden istifa ettiğini açıklamasının ardından Ukrayna'da yeni başbakanın seçilmesi için Yüksek Rada harekete geçmişti. Petro Poroşenko Bloku ve Halk Cephesi başbakan seçimlerinde koalisyon kurarak, 24 yaşında belediye başkanlığı yapmış olan ve daha sonra milletvekili seçilen 38 yaşındaki Groysman'ı başbakan olarak seçti. Cumhurbaşkanı Poroşenko, Yatsenyuk istifa etmeden önce erken seçime karşı olduğunu başbakanın değişmesi gerektiğini söylemişti.

Yatsenyuk'un istifası nasıl gerçekleşti

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, ulusa sesleniş konuşması yaptığı canlı yayında istifa ettiğini açıklamıştı. Başbakanın istifasını 12 Nisan Salı günü ülkede yasama organı olan Verkhovna Rada’ya (Yüksek Rada) teslim edilmesinin ardından kabul edilmişti.

Pyotr Poroşenko Bloğu’nun başbakanlık görevi için Vladimir Goysman’ı aday gösterdiğini söyleyen Arseniy Yatsenyuk, istifa nedeni olarak politikanın istikrarlı ve sürekli halde tutulması gerekliğini göstermişti. Hükümet içerisinde yapay olarak kriz çıkartıldığını söyleyen eski Başbakan, bir kişiyi değiştirmek için politikacıların kör gibi davrandığını açıklamıştı.

Poroşenko Başbakanın kabine içinde desteğini kaybettiğini söylemişti

Ukrayna Cumhurbaşkanı Pyotr Poroşenko, Şubat ayı içerisinde istifa eden başbakanın bakanlar kurulunda desteğini kaybettiğini söyleyerek istifaya yol hazırlayarak, erken seçime karşı olduğunu sadece Başbakanın değişmesi gerektiğini ifade etmişti

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.