Uyku hijyeni

Uyku hijyeni

Uzm. Klinik Psikolog Selay Tunçkılıç yazdı; Uyku hijyeni

Hiç kendinizi yatakta uykuya dalmaya çalışırken alarmınızın kaç saat sonrasına kurulu olduğunu düşünürken bulduğunuz oldu mu? Peki ya 5 saat sonra uyanmanız gerektiğini düşündüğünüz için daha da uykunuzun kaçtığı zamanlar? Hepimiz hayatımızın bir döneminde bunun gibi durumlarla karşılaşmışızdır.

Uyku kalitesi günlük hayatımızı düzenleyen en önemli faktörlerden biridir. Bir günde almamız gereken uykudan daha fazla veya daha az uyumak gün içindeki ruh halimizi, karar verme becerimizi ve etkililiğimizi etkileyebilir. Bu sebeple uykumuzu kaliteli hale getirmek için uygulanabilecek birtakım püf noktalarını derledik.

Gerekli fiziki şartları sağlayın:

Öncelikle uyuduğunuz odanın sıcaklığının ayarlanması, odanın çok sıcak veya çok soğuk olmaması gerekmektedir. Karanlık, iyi havalandırılmış ve sessiz bir ortamda uyumak ve yatakta başka aktivitelerle vakit geçirmemek gerekmektedir.

Uyku rutini oluşturun:

Hafta sonu da dahil olmak üzere aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmak önemlidir. Bu bizim vücudumuzun sirkadiyen ritminin bozulmamasını sağlamaktadır. Sirkadiyen ritim dünyanın kendi eksenindeki dönüş hızının, yani 24 saatlik bir günün, canlıların davranışsal ritimleri üzerindeki etkisidir. Bu biyolojik ritmin bozulmaması için aynı saatte yatıp aynı saatte uyanmak önem teşkil etmektedir.

Uykunuzu kaçıracak aktivitelerden uzak durun:

Uyku saatiniz yaklaşırken kaçınmanız gereken birtakım aktiviteler bulunmaktadır. Mesela; uyku saatinizden 2-3 saat önce egzersiz yapmayı, kafein içeren içecekler tüketmeyi ve yemek yemeyi bitirmiş olmanız gerekmektedir. Mavi ışık yayan ekranlara (televizyon, bilgisayar, telefon, tablet) ise uykudan 1 saat önce veda etmek uyku kalitesini arttıracaktır.

Kendinizi uykuya hazırlayın:

Uyumaya geçmeden önce bir ritüel oluşturabilirsiniz. Bu sayede her gün aynı saatte aynı aktiviteleri yaparak uyku öncesi davranışlarınız giderek oturacaktır ve beyniniz bu ritüelden sonra sıranın uykuda olduğuna yönelik ipuçlarını birleştirerek daha kolay uykuya dalmanızı sağlayacaktır.

Her şey hazır ama uyuyamıyorsunuz:

Bütün her şeyi yaptınız, uykuya hazırsınız ancak bir türlü uykuya geçemiyorsanız bu konuda stres yapıp kalan saatlerinizi saymaktan kaçının, durumu felaketleştirmeyin. Bu, sizin stres seviyenizi yükseltecek ve uykunuzun daha da kaçmasına sebep olacaktır. Bu yüzden uyumanızın güç hale geldiği durumlarda bunu kabul edip uyumasanız bile yine de yatakta uzanıp dinleneceğinizi kendinize hatırlatabilirsiniz.

Bazen uykuya dalmak zor olabilir, bu gibi durumlarda uykuya dalma süresi 30-40 dakikayı bulabilir. Eğer bu süre geçtikten sonra hala uyuyamıyorsanız yataktan kalkıp birkaç sayfa kitap okumak, dinlendirici müzik dinlemek gibi uykunuzu kaçırmayacak aktiviteler yapabilirsiniz.

unnamed.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.