Uzmanından Sertleşme Bozukluğunda Tedavi Yöntemleri

Uzmanından Sertleşme Bozukluğunda Tedavi Yöntemleri

Ekol Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Osman Gücük sertleşme problemini anlattı.

Sertleşme probleminin ülkemizde 40 yaş üstü erkeklerde görülme sıklığının arttığını belirten Ekol Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Osman Gücük, “Hemen hemen her erkek hayatının bir bölümünde bu sorunla karşılaşmaktadır.  Sertleşememenin patolojik bir bulgu olabilmesi için sorunun altı ay süreyle devam etmesi ve bu sorunun tek eşli bir yaşamda gözlemleniyor olması gerekmektedir. Sertleşme sorunu hayatı tehdit eden bir bozukluk değildir, ancak sizin ya da partnerinizin hayat kalitesini olumsuz etkileyebilir” dedi.

Sertleşme bozukluğunun nedenleri

Opr. Dr. Osman Gücük “Sertleşme sorununun başlıca nedenleri arasında şeker hastalığı, hipertansiyon, obezite, kalp ve damar hastalıkları, kronik böbrek yetmezliği, kronik karaciğer yetmezliği, yüksek kolesterol ve kan yağları, sigara kullanımı, tiroit hastalıkları, nörolojik hastalıklar, testosteron seviyesinin düşüklüğü, prostat ameliyatı gibi cerrahi girişimler, ilaçlar arasında da en sık antidepresanlar, antihipertansifler, kardiyak (kalp) ilaçlar sayılabilir. Sertleşmenin psikolojik nedenleri arasında en sıklıkla cinsellikle ilgili bilinçaltı korkular gelir. Bu problem önyargılar ve başarısızlık kaygıları yatmaktadır. Tüm cinsel işlev bozukluklarında olduğu gibi sertleşme sorununda da kişinin cinsel kimlik yaşının gelişmeye başladığı yıllarda edinilen ilk izlenimler, algılanan ilk mesajlar, ilk tecrübeler, cinselliğe bakış açısının kültürel etkileri, sertleşme ile ilgili sorunların alt yapısını oluşturabilmektedir” dedi.

opr.-dr.-osman-gucuk_uroloji-uzmani.jpg

Tanı Nasıl Konur?

Sertleşme probleminde tanı ve tedavi hakkında bilgiler veren Opr. Dr. Osman Gücük, “Hekiminiz genel sağlık durumunuzu anlamak için tıbbi öykünüzü alacaktır. Tıbbi öykünüz kapsamında doktorunuz mevcut durum dışında sizde olabilecek başka problemlerle ilgili sorular da sorabilir. Ayrıca doktorunuz size cinsel hayatınızla ilgili sorular da soracaktır, bunlar çok özel olabilir ancak doğru tanı ve tedavi için şarttır.  Daha sonra doktor penisin ve testislerin anormalliklerini değerlendirmek için tam bir fizik muayene yapacaktır. Bazı hastalarda ileri tetkikler yapmak gerekebilir” dedi. 

Sertleşme bozukluğunda Tedavi

Opr. Dr. Gücük Osman Gücük, sertleşme bozukluğunda ağızdan alınan ilaçlarla, vakum cihazı, PRP (P-SHOT), kişinin kendine uyguladığı iğne (enjeksiyon) tedavisi, şok dalga tedavisi (ESWT) ve halk arasında mutluluk çubuğu olarak bilinen penil protez uygulaması gibi tedavi yöntemleri olduğunu belirtti.

ESWT Şok Dalga Tedavisi

ESWT, geleneksel tedavi yaklaşımlarına cevap vermeyen durumlarda etkinliği bilinen, çok az yan etkiye sahip cerrahi olmayan bir tedavi yöntemidir. Şok dalga tedavisi ses dalgaları ile erektil dokudan geçen plakları kan damarlarından temizleyerek ve yeni kan damarlarının büyümesini teşvik ederek doğal erektil fonksiyonunu geri kazandırır. Şok dalga tedavisi, erektil mekanizmayı hedef aldığından diğer tedavilere kıyasla daha kalıcıdır.

Penis Protezi

Penis protezi cerrahi müdahale ile penis içine yerleştirilen iki adet sentetik silindirden oluşur. Protez idrar yapma eylemini ve boşalma, orgazm gibi cinsel fonksiyonları etkilemez. 3 tip protez kullanılmaktadır. Bükülebilen (malleable), yarı-sert protez ve şişirilebilen protez. Şişirilebilen protezler, penisteki silindirlere ek olarak bir adet pompa ve bir adet rezervuar içerir. Sıvı rezervuarlardan silindirlere pompalanır ve böylelikle penis sertleşir. Pompanın tabanındaki bir düğmeye basmak suretiyle silindirlerde toplanmış sıvı rezervuara geri döner ve penis yumuşar. Şişirilebilen protezler daha yüksek başarı oranlarına sahiptir ve daha doğal bir görünüm sağlar. Penis protezleri daha ziyade yukarıda sıralanan tedavi yöntemlerinden fayda sağlayamayan hasta grubuna uygulanır. Bu grubu kontrolsüz şeker hastalığı olanlar, prostat kanseri veya mesane kanseri tanısıyla cerrahi veya radyoterapi uygulanmış hastalar oluşturur. Bu grup hastada penis protezi yerleştirilmesi yüzde 90′a varan hasta memnuniyeti oranlarıyla sonuçlanmıştır.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.