Uzmanlar açıkladı: Sünnetin ideal yaşı

Uzmanlar açıkladı: Sünnetin ideal yaşı

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İrfan Serdar Arda, "Can acıtıcı bütün işlemlerin çocuk bezden çıkmadan, ilk 18 aya kadar yapılmasında fayda var" dedi.

Sünnetin ideal bir yaşı olmadığını söyleyen Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İrfan Serdar Arda, bu konuda bir çok kafa karıştırıcı soru olduğunu belirterek "Ben gelen hastalarıma diyorum ki doğumdan 80 yaşına kadar her zaman sünnet yapılabilir. Tabi günümüzde artık tekniğin gelişmesi, ilerlemesi, günümüzde kullandığımız lokal anestezik ilaçların değişmesi, kullandığımız aletlerin çok ince hale gelmesi yeni doğanlarda da sünnet yapabilmemizi sağladı" dedi. 


Sünnetin tıbbi gereklilik ve ailenin ya da kişinin tercihi nedenleriyle yapıldığını dile getiren Koru Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İrfan Serdar Arda, "Sünnet derisine çocuk doğduğunda bakılıyor. Eğer ki ileride idrar yolu enfeksiyonu olma riski var ise bunu aileye söylüyoruz ve bebekken sünnet ediyoruz. Enfeksiyon kapması böylece engellenmiş oluyor. Tercih içinse ailenin ya da kişinin kendi tercihi. Ama yaş söz konusu değil. Ama sünnet olunacaksa benim önerim çocuğun farkına varmadan olmasında fayda var. Neden? Belki de sünnet çocuğun hayatı boyunca yaşayacağı belki de tek cerrahi müdahale olacak. Belki de başka hiç bir şey olmayacak" diye konuştu. 
Can acıtıcı bütün işlemlerin çocuk bezden çıkmadan,ilk 18 aya kadar yapılmasında fayda olduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. İrfan Serdar Arda, "Sonrasında doktor ve hastane korkusu olabiliyor. İlk 3-4 ay içerisinde lokal anesteziyle olabiliyor. Çocuk da fark etmiyor. Yara da çabuk iyileşiyor. Aileler de mutlu. Ama o dönem sünnetin de bir takım özellikleri var. Mutlaka deneyimli kişilerin yapması gerekiyor" şeklinde konuştu. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.