Pınar Yeşiltay Sevim

Pınar Yeşiltay Sevim

Çocuğunuzun ekran başında çok vakit geçirmesinden şikayet ediyorsanız

Yaz tatilinde çocuklarınız neler yapıyor? Pekii siz çocuklarınızla neler yapıyorsunuz?

Pek çok anne babadan tatil döneminde çocuklarının on-line eğitim sona ermiş olmasına rağmen günün büyük bölümünü ekran başında geçirdikleri yönünde geri bildirimler alıyorum. Ben de anne babalara çocuklarının doğada vakit geçirebilecekleri imkânları olup olmadığını, çocukları ile neler yaptıklarını soruyorum. Genellikle aldığım yanıt birlikte gezdikleri, Alışveriş merkezlerine giderek oyuncak kıyafet vb mağazalarını dolaştıkları ve birlikte yemek yedikleri (genellikle fast food, hamburger… vb) dönütlerini alıyorum ve üzgünüm ama çocuklara hak veriyorum.

Siz çocuklarınızla nitelikli vakit geçirmeyi avm gezmek, fast food tüketmek ya da çocuklara istek ya da ihtiyaçlarını temin etmek olarak gördüğünüz sürece çocuklarınız da kendilerini en çok tatmin eden kaynağa yönelmeye devam edecektir.

Bir çocuğun ekrandan uzak kalması için gereken tek şey ekranda aldığı keyiften daha fazla keyif veren bir etkinlik yapıyor olmasıdır. Bu da ancak anne baba ile avm gezerek değil birlikte içten sohbet ederek, yeni hobiler edinerek, yeni şeyler keşfederek gerçekleşebilir.

Çalışan anne babaların gün içinde çocukları ile vakit geçirme imkânı olmadığını biliyorum. Ancak anne babanın çalışıyor olması çocuğun akrana terk edilmesi anlamına gelmemeli. Çocuğun yanında kalan yetişkin her kim ise (bakıcı, büyük anne büyük baba, öğretmen) o kişinin çocukla ittifak oluşturması ve çocuğun birlikte bir şeyler yapmaktan keyif almasını sağlayacak şekilde planlama yapılması önemli.

Elbette çocuğun keyif alacağı etkinlikler planlayabilmek için çocuğun ilgi ve yeteneklerinin farkında olunması, ailenin ya da birlikte vakit geçiren kişinin çocuğu tanıması ve gözlemesi gerekiyor. Çocuğun hangi zeka türünün baskın olduğunun bilinmesi de etkinlik planlamada büyük önem taşıyor.

Çocuğunuzun zeka türü her ne olursa olsun sosyalleşmeye ihtiyacı olduğunu ve doğada geçirilen vaktin çocuğun gelişimi için büyük önem arz ettiğini unutmamak gerekir. Belki yanında bir yetişkinle yürüyüşe çıkma fikri ekran başında oyun oynayan ya da video izleyen çocuk için o an cazip gelmeyebilir. O yürüyüşü cazip hale getirecek olan sizin o yolculuk boyunca takındığınız tavır, kurduğunuz iletişim ve yolculuktan aldığınız keyiftir. Unutmayın sizin keyif almadığınız, mecburen yaptığınız hiçbir şeyden çocuk da keyif almayacaktır. O nedenle lütfen yapmacık değil doğal ve içten olun.

Çocuğunuz renkleri ve boyamayı seviyorsa birlikte mandala boyayabilir, oyuncakları ile kuracağı oyunda çocuğa eşlik edebilir (çocuklar buna bayılır), Açık hava yürüyüşlerinde en parlak, en dairesel, en özel taşı kim bulacak şeklinde yarışabilir, Günün en azından bir bölümünde parkta, bahçede vb diğer çocuklarla sosyalleşmesi için adım atabilirsiniz. Belki okuma alışkanlığı olmayan çocuk için birlikte sesli okuma (iki sayfa Sudelina iki sayfa ben okuyoruz) ve seslendirme çalışmaları başlatabilirsiniz. Analitik matematiksel zekasının yüksek olduğuna inanıyorsanız akıl zeka oyunları ve bulmacalarını birlikte çözebilir, kutu oyunları oynayabilir ya da kendi oyununuzu tasarlayabilirsiniz.

Unutmayın bu işin tek bir tarifi olması mümkün değil. Kimse size çocuğunuz için neyin eğlenceli olacağını söyleyemez. Çocuğu yakından tanıyan ve nelerden keyif alacağını bilen sizsiniz. Eğer çocuğunuzun ekran başında çok vakit geçirmesinden şikayet ediyorsanız değiştirmeniz gereken çocuk değil sizsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.