Senem Köse Bektaş

Senem Köse Bektaş

FARKINDALIKLA BESLENMEYİ (MİNDFUL EATİNG'İ) NASIL ÖĞRENEBİLİRSİNİZ?

Bir önceki yazımda farkındalıkla beslenmenin ne olduğundan bahsetmiştim. Farkındalıkla beslenme 7 den 70 e herkesin öğrenebileceği bir yeme şeklidir. Bazı insanlar acıktıklarında sabırsızlıkla hızlıca ne yediğini bilmeden bazende gerçek bir açlık olmadan gözlerini kapatıp sabırsızca lokmalarını çiğnemeden mideye gönderebiliyor. Herkesin kolaylıkla öğrenebileceği farkındalıkla beslenmek, yemek bir uygulama meselesidir ve her öğünde yeniden başlayabilir yeniden deneyebilir yeniden antreman yapabilirsiniz.
Farkındalıkla beslenmeyi öğrenmek hemde kendinize doğru bir keşif yolculuğuna çıkmak için sizinle yemek çncesi ve sonrası kendinize soracağınız etkili soruları sizlerle paylaşmak istiyorum...İşte içsel yolculuğunuzuda ışık olacak sorular sizlerle;

Yemekten önce:

  • Şimdi ne hissediyorum?
  • Hangi duyguda havadayım?
  • Şimdi vücudum için ne yesem iyi olurdu?
  • Beni ne besler, bana ne enerji verir?
  • Açlığımı vücudumda nerede hissediyorum?
  • Ne kadar açım?

holistikmuhendis-5.png

Yemek sırasında:

  • Yemeğim nasıl görünüyor? Hangi renkler var ?
  • Nasıl kokuyor
  • Onu duyabilir miyim? Yerken kıtır kıtır sesler geliyor mu? Yoksa yumuşak mı? Çiğnediğimi duyuyor muyum?
  • Yemek ağzımdayken nasıl hissediyorum?
  • Tadı nasıl? Hangi tatları var?
  • Zaten midemi dolu mu hissediyorum?
  • Açlığım tatmin oldu mu?
  • Tadı çok güzel olduğu için mi yemeye devam etmek istiyorum yoksa vücudumun daha fazlasına mı ihtiyacı var?
  • Tadı hala ilk lokma kadar güzel mi?

Bu sorular size farkındalık katarken bir yandan da yemek yeme eylemi ile kurduğunuz duygusal bağlarınızı fark ettirecek, sezgilerinizi geliştirecek açlığınızın fiziksel mi yoksa duygusal açlık olduğunu anlamınıza yardım edecektir. Bu sorulara ek olarak farkındalıkla beslenmede size yardımcı olabilecek bazı stratejilerde mevcut. İşte günlük olarak kullanabileceğiniz beş ipucu:

  1. Mümkün olan en iyi koşulları yaratmak: Dikkatli bir şekilde yemek yemek, pratik, konsantrasyon ve zaman alır. Mindful Eating'i uygulamak için mümkün olan en iyi koşulları yaratmaya çalışın. Öğle yemeği molası sırasında yemeğiniz için yeterli zaman planlayın ve sessiz bir yer arayın.
  2. Her öğünde ilk lokmanızı dikkatli farkında olarak yemek: Bir öğünün tamamını dikkatli bir şekilde yemek, günlük yaşamda genellikle zordur ve çok fazla pratik gerektirir. Bunu hedef olarak belirleyenler muhtemelen hayal kırıklığına uğrayacaktır. Bu nedenle, her öğünde ilk lokmayı farkındalıkla yemeyi hedefiniz haline getirin.
  3. Dijital mola: Yemek yerken TV, PC ve cep telefonu tamamıyla çıkartılması gerekmektedir. . Bu, Mindful Eating'de en önemli önceliktir. Cihazlarınızı kapatın ve cep telefonunuzu bir kenara koyun. Kendinizi yemek dışında başka şeylere adarsanız, yemeğinizi doğru algılayamazsınız. Bu şekilde Kendinizi tam ve tatmin olmuş hissetmediğinizden ne yediğinizi ne kadar yediğinizi geröekten doyup doymadığınızı anlamak mümkün olmamaktadır.
  4. Mola verin: Önce tabağınıza küçük miktarda yemek alın. . Bu yendiğinde, kısa bir mola verin ve içinizde hissedin. Ayrıca yemek sırasında çatal bıçakları bırakmakta mola vermede minik ve etkili bir ipucudur.
  5. Grup halinde alıştırma yapın: Kantinde yemek yerken veya arkadaşlarınızla bir restorana gittiğinizde, aile sofralarında en azından bir öğünde farkındalıkla yeme alıştırması yapmanın birçok yolu vardır. Burada da bilinçli olarak yemeğinizin tadını çıkarabilirsiniz. Örneğin sadece bir dinleyici olmayı ve yemeğinize konsantre olmayı deneyebilirsiniz. Yada sohbet etmek istiyorsanız, yemek için biraz mola verin. Ayrıca sofrada yemek yiyenler arasında en yavaş olmayı deneyebilir ve bunun nasıl hissettirdiğini ve ne gözlemlediğinizi görebilirsiniz.

Tabii ki, farkındalıkla yeme pratiğinize hemen alışkanlık haline getirmek mümkün olmayabilir ve Düşünceler ve duygular belirir, değişir ve tekrar kaybolur. Yemek yemeye geçmeden bunu gözlemlemeye çalışın. Her şey için zamana ve sabıra ihtiyaç vardır. Şu anki halinizle zaten en iyisini yaptığınızı bilin ve ve her an daha iyisine ulaşmak için sabır ve zamanla kendinize şans verin.

Şifanın gücü için kendine bir adım at... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş
Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi/Yoga öğretmeni

Önceki ve Sonraki Yazılar