Fransız İhtilali...

Toplumların düşünsel yapılanmasındaki en önemli mimarlar, sanatçılardir düşüncesi kabul görür veya görmez ne var ki dünya tarihine bakıldığında birçok ismin bu olguyu  desteklediği görülür ki en yakın örnek Fransız İhtilalidir. Tabandan gelen ve düşünürlerin desteğiyle oluşan bu ihtilalde J.J.Rousseau, Montesquie, Descartes gibi güçlü isimlerin varlığı söz konusudur. Tarihte "Kanlı İhtilal" diye söz edilen ihtilalde eşitlikçi ve özgürlükçü bir anlayışın tohumları Fransa' nin dışında Batı ve Avrupa toplumlarında yer bulmuş ve tarihin dönüm noktası olmuştur.

Bu ihtilalin asıl kahramanı halktır çünk halk yukarıda isimlerini verdiğim sanatçıların katkılarıyla  bilinçlenerek var olan düzene karşı çıkmıştır.

Kitap okuma alışkanlığı kazanan, çocuklarını üniversitelere göndererek özgür ve güzel bir gelecek sağlamanin çabası içinde olan Fransız halkı büyük bir atılım içine girmiştir.

Bilinçlenen halk, var olan bütün yayın organlarını da kullanarak yaşamsal sorgulamayı daha olgun ve eleştirel anlamda yapmıştır, sonrasında güçlü bir Fransız toplumu, ortaya çıkışını taçlandırmıştır.

Yüzyıllar öncesinde durum böyle iken, kısitli koşullar, güçlü ve aydınlık toplumlar yaratabiliyorsa günümüz koşulları, üst düzey bir bilinç oluşturup sorgulayan, kültürel yaşamını zirveye  taşiyan toplumlar yaratmaliydi  ne yazık ki kitle iletişim araçlarının son teknoloji ile insanlara sunulduğu bu çağda da durum pek de iç açıcı değil. Bu nedenleri çok olan bir olgu.

Benim özellikle üstünde durmak istediğim  toplumların kitap okuması veya okumamasi.

Sosyolojik, psikolojik, ekonomik her türlü nedene bağlansa da bunu kabul görür yanı yok... Bilinç yoksulluğu halen yaşanıyorsa bu yüzyılda, insanların uyanışının istenmemesi ön görülüyorsa, yaşamı kolayından devam ettirmek de kitlerinin işine geliyorsa ben ne söylesem lafuguzardir ki.

Farkındalık yaratıp bilinçli toplumlarin oluşmasındaki  en önemli eşik "okumak"tır.

Bütün dinlerin temelinde var olan bu eylemin geçerliliği, kabul görürlügü de ayrı bir mevzu.. Aydınlık günlerin mimarı sanat ve sanatçılardir, onlara her çağ kulak vermek zorundayız. Bilinç zenginliğimizin emekçileridir. Özgür toplumlar için kitap okunmalı, okutulmalı, sanata sahip çıkılmalı.

Yanı başınızdan kitap eksik olmasın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.