HAYVANCILIKTA PROFESYONELLİK

Profesyonellik her konuda çok önemli. Hayvancılıkta da profesyonelliğin önemini kavramalıyız. Ülkemizde büyük bir çoğunluğun hayvancılığı profesyonelce yapmadığı ortadadır. Profesyonel tecrübelidir, kendini geliştirir. Demek ki; sadece tecrübeli olmak yetmiyor. Kendini geliştirmek de profesyonelliğin şartı. Gerçekten profesyonel olan ‘’ben her şeyi bilirim demez’’. Profesyonel yerinde saymaz.

Profesyonelliğin 3 şartı vardır. Sistemli olmak, bilgili, becerili olmak, disiplinli olmak. Hayvancılıkta sistemli olmak standart uygulamaları her gün aynı şekilde yapmaktan geçer. Profesyonel güvenilir, bilimsel olarak doğruluğu bilinen şekilde hareket etmeyi, güvenilir olmayan uygulamaları reddetmeyi bilir. Profesyonel güvenli sonuçlar yaratan sistemlerden vazgeçmez ve her seferinde eksiksiz, ihmale yer vermeksizin uygular.

İkinci profesyonellik belirtisi bilgi ve beceriyi arttırmak, tam olarak öğrenmek ve doğru biçimde aktarabilmektir. Eğer uygulamaya sokulabilirse, zaten bilgi artınca, beceri de artar.

Üçüncü önemli konu disiplindir. Belki de profesyonelliğin en önemli parçasıdır. Disiplin olmazsa diğerlerinin değeri kalmaz. Öğrenilenlerin uygulanması, her gün her işin aynı düzen ve disiplin içerisinde yapılması hayvancılıkta sürü yönetiminin başlıca koşuludur.

Tabii ki; eğitim çok önemlidir. Ama; eğitim kullanılmazsa eğitime harcanan zaman ve para kayıptır, kullanılırsa para ve zaman kaybı olmaz. Eğitim sonucu elde edilen bilgi veya beceriler uygulamaya sokulmalıdır.

Eğer profesyonelleşirsek, bilgiyi disiplinli bir şekilde uygularsak sürüyü doğru yönetebiliriz. Böylece, meme sağlığı, buzağı sağlığı, döl verimi, ayak sağlığı gibi konularda başarı elde ederiz. İşte o zaman elimizde olanları kontrol altında tutabiliriz.

Bilindiği gibi; her şey bizim elimizde değildir. Global ekonomi, et fiyatları, yem fiyatları, çiğ süt fiyatları bizim dışımızda gelişmektedir. Fakat çiftliğin yönetiminde bizim elimizde, tamamen bizim bilgi, beceri ve disiplinimize bağlı olan işler vardır. Örneğin sağıma memeyi hazırlama tekniği ile ilgili becerimize kimse karışamaz.

Kimse bize ‘’ buzağı bakımını yanlış yap’’ demez. Kimse yanlış beslemeyi, kötü döl verimini konforsuzluğu, amonyak deposu olmuş barınakları bize zorla yaptıramaz. Kimse bize kötü havalandırma koşullarını zorla dayatamaz. Sütümüzü ucuza almak isteyebilirler. Yemi pahalıya satmak isteyebilirler, döviz yükselir vs… Ama çiftliğimizin iç işlerinden biz sorumluyuz.

Profesyonelleşme ile ilgili yukarıda sözü edilenleri yapmıyorsak, eskide inat edip, bugüne uygun yeni bilgileri hayata geçiremiyorsak sorunun bir kısmı da bizdedir. Eski bilgiler ve yaşanmış olaylar hatıralarımızdır. Çoğunlukla bugünkü koşullara uymaz. Yeniliklere açık olup, eskileri hatıralarda bırakmak, geleceğin dünyasına hazırlanmak, profesyonelliği ele almak her işte olduğu gibi hayvancılıkta da şarttır.

Çünkü; şans hazırlıklı olanlara güler.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.