Senem Köse Bektaş

Senem Köse Bektaş

MUTFAĞINDA DAİMA OLMASI GEREKEN 10 BESİN

Mutfağımızda doğru gıdalara yer vermek sadece doymamımızı sağlamaz, aynı zamanda vücudumuza gerekli olan tüm önemli besinleride sağlar. Enerji sağlamak, metabolizmayı ayakta tutmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, mutlu olmak için gereklidirler. Bir artısı da vadır daha genç ve güzel görünmemize katkı bulunup kırışıklıklarımızın azalmasına dahi yardımcı olurlar.

Hem lezzetli hemde dengeli bir şekilde günlük beslenmemizde yer vermemiz 10 gıda hangileridir?

1. Brokoli

Yeşil sebzeler bizi mutlu eder. Bunun nedeni, içerdiği B6 vitamini kaygıyı, stresi ve depresyonu azaltabilir. Beyinde mutluluk duygularını tetikleyen dopamin de dahil olmak üzere nörotransmitterlerin sentezini destekler. Brokoli ayrıca çok fazla kalsiyum içerir. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeler demir, folik asit, magnezyum, C vitamini, A vitamini ve potasyum açısından zengindir.
Çeşitliliği arttırmak için diğer yeşil sebzeleri de (Ispanak, pazı, marul, roka, tere, maydanoz, pırasa, lahana, dere otu) programınıza ekleyebilirsiniz.

2. Yeşil çay

Olumlu etkileri kanıtlanan yeşil çayda bulunan kateşinler, vücutta antioksidan etkiye sahip ikincil bitki maddeleridir. Bu, "serbest radikallerin" DNA'ya zarar vermesini engelledikleri anlamına gelir. Yeşil çay da sizi uyandırır. Ayrıca yeşil çay, vücutta termojenez olarak bilinen ısı oluşumunu uyararak bazal metabolizma hızınızı artırır. Bir diğer artı nokta: Çaydaki acı maddeler tatlı isteğini engeller.

3. Keten tohumu

Balık ve ceviz gibi, keten tohumu da en iyi omega-3 kaynaklarıdır. Bu, vücudunuzun kendi başına yapamadığı esansiyel bir yağ asididir. Omega-3 yağ asitleri, diğer şeylerin yanı sıra protein kullanımı, hücre metabolizması ve hormon üretimi için gereklidir. İyi yağ asitleri ayrıca kalbi korur ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

10-gida.png

4. Yaban mersini, böğürtlen, üzüm, ahududu, gibi meyveler

Berry olarak tanımlanan bu meyvelerde bulunan antioksidanlar hücrelerinizi serbest radikallerden korur ve böylece cildin yaşlanmasını engeller. C vitamini ayrıca cildinizin mümkün olduğunca uzun süre güzel ve sıkı kalması için kolajen üretimini artırır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir.

5. Yumurta

Yumurta anne sütüne en yakın besindir. Özellikle yumurta sarısı, meme kanseri riskini azalttığı bilinen kolin, , D vitamini ve B12 vitaminine ek olarak, gözlerinizi sağlıklı tutan ve retina hastalıklarını önleyen bol miktarda A vitamini vardır. Ayrıca iyi bir protein kaynağıdır.

6. Elma

Elmayı bu kadar sağlıklı yapan lif ve antioksidanlardır. Ayrıca potasyum gibi birçok vitamin, eser element ve mineral içerir. Kalorisi de düşüktür ve öğün aralarında veya sabah müslisi için mükemmel bir atıştırmalıktır.

7. Kükürtlü sebzeler

Kükürtlü sebzeleri düzenli olarak beslenmenize dahil etmelisiniz. Karnabahar, soğan, sarımsak, kereviz, pırasa gibi kükürtlü sebzeler vücudunuza koruyucu antioksidanlar sağlar. Ek olarak, sindiriminizi düzenleyen ve bağırsak sağlığını destekleyen çok sayıda sağlıklı lif içerirler.

8. Yulaf

Yulaf içerdiği uzun zincirli karbonhidratlar sayesinde kan şekerini sabit bir seviyede tutar. Ve vücudunuza uzun süreli enerji sağlar ve böylece sizi daha uzun süre tok tutar. Yulaf , protein ve lifin yanı sıra birçok önemli vitamin ve mineral de içerir.

9. Yüksek kaliteli yağlar

Zeytinyağı, keten tohumu yağı ve kolza yağı mutfağınızın temel öğeleri olmalıdır. Zeytinyağındaki doymamış yağ asitleri, özellikle oleik asit, kalbi ve kan damarlarını koruyan ve kötü LDL kolesterolü düşüren omega-9 yağ asitleri arasındadır. Bitkisel besinler ve antioksidanların (E vitamini gibi) Alzheimer ve kanseri önlediği de söylenmektedir. Ancak kalitesinin iyi olduğundan emin olun ve sadece sızma zeytinyağı kullanın.

Keten tohumu yağı ise en iyi omega 3 yağ asitleri kaynağıdır. Omega-3 yağ asitleri, diğer şeylerin yanı sıra kalbi güçlendirir ve antihipertansif etkiye sahiptir. Bununla birlikte, sağlıklı omega-3 yağ asitleri ısıtıldığında yok edildiğinden ve zararlı trans yağ asitlerine dönüştüğünden, sadece soğuk yemekler için keten tohumu yağı kullanmalısınız. Yemek pişirmek için keten tohumu yağı kadar omega-3 yağ asidi içermeyen, ancak dumanlanma noktası daha yüksek olan kolza yağı kullanmak daha iyidir.

10. Kurutulmuş domates

Kurutulmuş domatesin likopen içeriği çok yüksektir. Likopen bir antioksidan ve serbest radikal temizleyici olarak kan damarlarınızı korur ve kanser ve koroner arter hastalığı gibi sayısız kronik hastalık riskini azaltır.

Kurutulmuş domatesler, domates suyu ve sosu, domatesin kendisinden önemli ölçüde daha fazla likopen içerir.

Şifanın gücü için kendine bir adım at .... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş
Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi
İnstagram @holistikmuhendis
Twitter @senemkose14

Önceki ve Sonraki Yazılar