Rusya 1867'de Sattığı Alaska'yı Geri Alabilir

Rusya 1867'de Sattığı Alaska'yı Geri Alabilir

Çarlık Rusya'sının hükümdarı Çar II. Aleksander tarafından Amerika Birleşik Devletleri'ne satılan Alaska'nın satış anlaşmasında olan bir boşluktan kaynaklı geri alınabileceği ortaya çıktı.

Rusya Çarı II. Aleksander tarafından 1867'de 7 milyon 200 bin Amerikan Doları karşılığı Amerika Birleşik Devletleri'ne satılan Alaska'nın yasada olan bir boşluk değerlendirilerek geri alınabileceği ortaya çıktı.

Amerika'da yaşayan bir kaç avukat ABD arşivlerinde Alaska'nın Rusya tarafından ABD'ye satışının gerçekleştiği gün anlaşmanın geçersiz sayılmasını sağlayabilecek bir açık bulduğunu açıkladı. Putin'e hediye olarak 2017 yılında ABD'de şu an eyalet olan bölgeyi hediye etmek istediğini söyleyen avukatların bulduğu açık geçerli kabul edilirse Alaska Rus topraklarına katılacak.

Rusya basınında yer alan haberin 1 Nisan'da yayınlanmış olması akıllara kötü bir şaka olabileceğini getirse de basın tarafından durumun şaka olmadığı belirtildi. Amerika Birleşik Devletleri'nde bir avukatlık bürosu, arşivler taradıktan sonra Alaska satışının anlaşmaya uygun olmadığını belirledi. Çünkü Rus Çarı II Aleksander'ın satış için anlaştığı ABD kurumu olan Temsilciler Meclisi'nin satışın gerçekleştiği gün, yetkilerinin sona erdirildiği gün.

Rusya'dan ABD'ye gerçekleştirilen satış sırasında ABD yasalarına göre temsilciler meclisinin karar yetkisi kısıldı ve çıkarılan yasaya göre temsilciler meclisinin yanında senato onayı verilmesi gerekliliği ortaya çıktı..

Rusya'da devlet kademelerinde bu olayı bilen herhangi  bir kurum olmadığı iddia edilse de haberi veren Rus gazeteleri, işin Rus hükümeti tarafından gizlice yürütüldüğünü belirttiler. Hukuk bürosunun ise ABD'de Alaska'nın satışını araştırması için Rus hükümeti tarafından desteklenen 21. Yüzyıl ve Dünya derneği tarafından finanse edildiği düşünülüyor.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.