Senem Köse Bektaş

Senem Köse Bektaş

SAĞLIKLI BAĞIRSAKLAR İÇİN İPUÇLARI

Mutlu olmanın zolu bağırsaklarımızda demiştim geçen hafta yazımda... Geçmiş yıllarda sadece sindirimden sorumlu olduğu sanılan 2. Beynimiz olarakda adlandırılan trilyonlarca mikroorganizmadan oluşan özel florası ile bağırsak mukozası, bağışıklık sistemimizin ne kadar iyi olduğunu, kronik iltihaplanma, akne, otoimmün hastalıklar ve ayrıca obezite riskinin olup olmadığını büyük ölçüde belirler.

Ancak tğm bunlar şimdi kanıtlanmış olsa bile, yıllar içinde bağırsak sağlığını etkileyen en önemli faktörle başa çıkma şeklimiz pek değişmedi: BESLENME.

Bağırsak florasında sorun olduğunda;

Doğrudan anında yaşanılan sonuçlar: bağırsak florası dengesiz, şişkinlik, kabızlık ve obezite gelişir.
Dolaylı sonuçlar ise: Bağışıklık yetmezliği, cilt sorunları, iltihaplanma riski ve kolon kanseri için kanser riskinde artışlar görülmektedir.

Bağırsak sağlığımız için yapabileceğimiz basit 3 adımdan oluşan basit ama etkili ipuçları

  1. Bağırsak temizliği: Yemek yedikten sonra bağırsaktan atılması bir kaç gün sürer. Kolon temizliği için bitkisel lağmanlar müshil etkisi gösteren bitkiler kullanılabilir. Bağırsakların tamamen sıfırlanması için hafif temizlik sonrasında hafif bir oruç tutulmalıdır. Sıfır noktasına ulaşan bağırsak doğru beslenme ile yeniden inşa edilebilir.
  2. Beslenmede Probiyotikler: Bağırsak temizliğinden sonra diyet probiyotikler (laktik asit bakterileri dahil) içermelidir çünkü bunlar bağırsak florasının yararlı bağırsak bakterileriyle yeniden doldurulmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, yüksek lifli taze yiyecekler de beslenmeye dahil edilmelidir. Diyet lifleri prebiyotikler gibi davranır, yani "iyi" bağırsak bakterileri için besin görevi görürler. Öte yandan, bağırsak diyeti sırasında kırmızı et, sosis, salam, sucuk gibi ısıl işlem görmüş et ürünleri, yüksek yağlı süt ürünleri, şeker, alkol ve kahveden kaçınmalısınız. Tabii ki bağırsak tedavisi sırasında çok su içmeniz önemlidir. Ancak o zaman diyet lifleri iyice şişebilir, çok sayıda kirleticiyi emebilir ve bağlayabilir ve bunları vücuttan uzaklaştırabilir.
  3. Pirinç suyu: Pirinç suyu bağırsak mukozasını olumlu etkileri vardır. Sağlıklı gelişimini destekler. Pirinç suyu, çözünmüş diyet lifi, müsilaj, mineraller ve hepsinden önemlisi B vitaminleri içerir. Evde kendi pirinç suyunuzu yapabilirsiniz.
  • ½ su bardağı organik piirnç
  • 1 litre su

saglikli-bagirsaklar-icin-ipuclari.png

Suyu kaynatın, pirinci dökün, neredeyse tamamen pişene kadar 20 dakika pişirin. Süzün, pirinç suyu buzdolabında üç güne kadar saklanabilir.
Bu 5 besin bağırsak florasına zarar veriyor:

  1. Alkol ve sigara
  2. Kırmızı et
  3. Meyve şekeri olarak bilinen Fruktoz, burada hazır meyve suları, Meyve aromalı besinler... Meyveyi ölçülü ve işlenmemiş tüketmek önemlidir.
  4. Şeker
  5. Hazır gıdalar ve Fast Food

Sağlıklı bağırsaklar için beslenme nasıl olmalı

  1. Sebzeler: Yeşil, turuncu, sarı, kırmızı, mor, beyaz - sebzeler tüm varyasyonlarda ve ideal olarak her öğünde tabağınıza gelmelidir.
  2. Probiyotikler: Yoğurt, turşu, kefir, kombucha, tarhana ve kimchi gibi fermente gıdalar yararlı bakteriler sağlar.
  3. Prebiyotikler: Soğan, pırasa ve sarımsak, elma, kereviz, enginar, hindiba, yaban havucu, muz, kepekli tahıllar ve soğutulmuş makarna, pirinç veya patatesten elde edilen dirençli nişasta probiyotikler için gerekli besin olan prebiyotik kaynağıdır.
  4. Bol sıvı alımı: Su tüketimi besinlerin sindirimi ve taşınmasında önemlidir. Su, maden suyu, bitki çayı, şekersiz çay gün içinde tüketilmelidir.

İpuçlarını takip et, sağlığın için bir adım at .... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş
Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi
İnstagram @holistikmuhendis
Twitter @senemkose14

Önceki ve Sonraki Yazılar