Senem Köse Bektaş

Senem Köse Bektaş

Salmonella nedir?

Belçika da üretilen Kinder süpriz çikolatalarda Salmonella vakkası tüm dünyada çokca konuşuldu. Firma Salmonella tespiti yapılan tüm ürünleri toplatmış olsada, Salmonella nedir, riskleri nelerdir? Salmonella nasıl bulaşır? Evde yemek pişirirken nelere dikkat etmeliyiz? Bu ve buna benzer sorulara açıklık getirmek için bu hafta sizlerle kısa ve önemli bilgiler paylaşacağım.

Salmonella nedir?

Salmonella, Salmonella, Enterobacteriaceae familyasında yer alan, çubuk şeklinde bir bakteridir. Yaklaşık 2000 alt tipi insanlarda hastalığa neden olur.Salmonella hastalığı, ishale neden olan tipik bir gıda kaynaklı enfeksiyondur. Patojenler, insan ve hayvanların gastrointestinal sisteminde çoğalır.

Salmonella nasıl bulaşır?

Besinler aracılığıyla
Salmonella en çok insan sindirim sistemine gıda yoluyla girer. Soğutulmamış gıdalarda hızla çoğalabilirler. Bakteriler, örneğin kirli kesme tahtaları veya yüzeyler gibi kötü mutfak hijyeni nedeniyle de yiyeceklere bulaşabilir.

Salmonella ile daha sık kontamine olan yiyecekler: Mayonez, yumurta bazlı kremalar, salatalar veya çiğ kek hamuru gibi çiğ veya az pişmiş yumurta ve yumurta ürünleri, dondurma, çiğ et, çiğ kıyma, salam gibi çiğ sosis türleri

Önemli: Bitkisel gıdalar da salmonella riski taşıyabilir!

son-zamanlarin-manseti-salmonella.png

İçme suyu aracılığıyla

Kaynağı bilinmeyen, kontamine (bakteri bulaşmış olan) suların içilmesi ve kullanılması, çme ve kullanma sularının yeterince klorlanmaması nedeni ile bulaşabilir.

İnsandan insana

Özellikle yetersiz hijyen varsa, naadir de olsa insandan insana bulaşma da mümkündür. Bağırsaktan gelen bakteriler, en küçük dışkı kalıntısı izleri yoluyla hastaların ellerine taşınır. Patojenler elden ağza girer.

Doğrudan hayvan teması yoluyla

Evcil hayvanlarla doğrudan temas yoluyla enfeksiyonlar nadirdir. Evcil hayvan sahiplerinin evcil hayvanlarından hayvan dışkısı yoluyla enfekte olma olasılığı yüksektir. Dışkı ile kirlenmiş yüzeyler de enfeksiyon kaynağı olabilir.

Hastalığın belirtileri nelerdir?

Ani ishal, baş ağrısı ve mide ağrısı, genel halsizlik ve ara sıra kusma, salmonella'nın yaygın semptomlarıdır. Hafif ateş de yaygındır. Semptomlar genellikle birkaç gün sürer ve daha sonra kendi kendine geçer. Nadir durumlarda, kan dolaşımı enfeksiyonu (sepsis) gibi ciddi hastalık ilerlemesine de yol açabilir. Yüksek ateş oluşabilir.

Kendimi nasıl koruyabilirim?

İyi mutfak hijyeni: Salmonella her şeyden önce 10°C ile 47°C arasındaki sıcaklıklarda çoğalır. Yiyeceklerde ve yiyeceklerde birkaç ay hayatta kalabilirler. Dondurmak bile patojenleri öldürmez! Yiyeceklerin uygun sıcaklıkta işlenmesi pişirilmes çok önemlidir.

Çiğ et ve sucuk ürünleri, kümes hayvanları, deniz hayvanları, yumurta ve kremalar, salatalar, çiğ yumurtalı dondurma ve mayonezleri her zaman satın aldıktan hemen sonra buzdolabına veya derin dondurucuya koyun. Buzdolabı sıcaklığının 7 °C'nin altında olduğundan emin olun.

Dondurmayı ve diğer dondurulmuş besinleri çözüldükten sonra tekrar dondurmayın.

Et ve sebze veya salata için farklı kesme tahtaları kullanın.

Salmonellayı güvenli bir şekilde öldürmek için yiyecekler en az 10 dakika boyunca 70°C'nin üzerinde ısıtılmalıdır.

Dondurulmuş yiyecekleri ısıtırken ve ayrıca mikrodalgada yiyecekleri ısıtırken, pişirme süresinin yeterince uzun olduğundan emin olun.

Sıcak yiyecekleri son ısıtmadan sonra 2 saat için tüketin.

Satın aldığınız gün mutlaka kıyma tüketin.

Hazır ürünleri her zaman tüketimden hemen önce hazırlayın.

Etten çözülen suyu doğrudan atın. Temas eden tüm nesneleri ve çalışma yüzeylerini sıcak suyla durulayın ve ardından ellerinizi iyice yıkayın.

Mutfak havlularını ve mendillerini sık sık değiştirin ve çamaşır makinesinde en az 60°C'de yıkayın.

İyi el hijyeni

Temel olarak, ellerinizi düzenli olarak yıkayın!

Tuvaleti kullandıktan sonra, yemek hazırlamadan önce, çiğ hayvansal ürünlere dokunduktan sonra, yemek yemeden önce ve sonra ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın! Ardından ellerinizi temiz bir bezle dikkatlice kurulayın.

Her daim sağlık ve şifa sizinle olsun...Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş
Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi
İnstagram @holistikmuhendis
Twitter @senemkose14


Önceki ve Sonraki Yazılar