Mehmet Şah Çelik

Mehmet Şah Çelik

Sanat ve Hukuk

İstanbul Barosu Kültür Sanat Kurulunca düzenlenen ‘Hukuk ve Sanat’ konulu sempozyum, Baromuz Merkez Bina Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan İstanbul Barosu Kültür Sanat Kurulu Başkanı Av. Özden Başak, Pandemi nedeniyle uzun bir süredir çalışmaların aksadığını ancak şu anda kurul bünyesinde hemen hemen tüm sanat dallarının çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğünü ifade etti.

İstanbul Barosu Kültür Sanat Kurulu Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Şah Çelik, Kültür Sanat Kurul olarak sanatı ve sanatçıyı korumanın öneminden bahsederek ‘’Sanatsal gelişmeler açısından ülkemizin tatmin edici bir düzeyde olduğunu söyleyemeyiz. Sanatın ve sanatçının da pek çok sorunları var. Bunların tartışılması ve çözüm önerilerinin belirlenmesi için bu tür Sempozyumların düzenlenmesinden yanayız. Bu konudaki duyarlılığımızı ortaya koymamız gerekiyor” dedi.

Açılış konuşmalarından sonra panel oturumlarına geçildi. İlk oturumu Av. Mehmet Şah Çelik yönetti. Bu oturumda konuşan oyuncu Ferhat Yılmaz, Türkiye’de telif hakları sorunu olduğunu oyuncuların oynadığı oyunlardan sonra sadece bir defa telif ücret ödendiği oysa yıllarca aynı filmin yüzlerce kez gösterimi yapılmasına rağmen oyuncuya herhangi bir ücret ödenmediği oysa Avrupa’daki sistemde oyuncu her gösterimden sonra kendisine otomatik olarak telif ücreti ödemesi yapılmaktadır. Mevcut sistemin bir an önce düzeltilmesini bununda yerini hukukçular ve meclis olduğunu ifade etti.

Bu oturumda konuşan yapımcı ve oyuncu Emre Kızılırmak, set çalışma saatlerinin uzunluğunu, yapılan oyuncu sözleşmelerini tek taraflı düzenlendiğini, telif hakları için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini belitti. Ayrıca Türkiye’de yapılan tüm projelerin dünyada ses getirdiğini bu nedenle dizi-film sektörünün yoğun çalıştığını düzenlemelerin bu açıdan önemli olduğunu belirtti. Türk oyuncuların uluslararası standartların üzerinde oyunculuk sergiledikleri gibi tipolojik olarak tüm dünyada kabul gördüklerini belirtti

Bu oturumda konuşan son konuşmacı oyuncu Levent İdem, Telif hakları sorunun yanında meselenin özünde insan sorunsalı olduğunu belirtti, iyi ve adil bir insan olduktan sonra tüm problemlerin çok hızlı çözüldüğü, set şartlarının bazen insanı şartlar altında kaldığını öyle ki bir filme başlarken yaşadığı bir kaza sonucundan ağır yaralandığını bu yüzden usun bir süre projelerden uzak kaldığını belirtti.

İkinci oturumunda açış konuşmasında Av. Mehmet Şah Çelik, Hukuk ve Sanat sempozyumlarında temel felsefe olarak; Friedrich Nietzsche’nin hukuk ve sanat tanımını ele alıyoruz. Nietzcehe’ e göre: ‘’İnsanlığın temel 2 problemi vardır. Biri ‘adaletsizlik’ diğeri ise ‘anlamsızlık’. Adaletsizliğe karşı hukuku icat etti insanoğlu, anlamsızlığa karşıysa sanatı. Ama ne insanlar tam anlamıyla hukuka ulaşabildi ne de sanat insanlara.’’

İkinci Oturumu, Av. Burhan Gün yönetti. Oturumda konuşan yapımcı-yönetmen Murat Şeker, Sinema ve dizi sektöründe yeni mecraların açılması sinema sektörüne önemli bir etkisinin olduğu ayrıca Türk yapımların tüm Dünya’da ses getirmeye başladığını dizi-film ihracatında Amerika’dan sonra dünyada en fazla ihraç eden ikinci ülke konumda olduklarını belirtti. Ayrıca yeni vizyona giren ‘’Çakallarla Dans 6’’filminin an itibariyle 700.000 bin seyirciyi geçtiğini bunun pandemiden sonra oluşan yeni alışkanlıklara rağmen sinemaya büyük bir ilgili varlığının devam ettiğini belirtti.

Oturumda konuşan oyuncu Didem BALÇIN, sektörde yeni mecralar açılsa’ da temel işin oyunculuk olduğu, kendisini çok fazla etkilemediğini, kendisine verilen işi yaptığını bu açıdan oyunculuğu öneminden bahsetti.

Oturumda konuşan diğer konuşmacı senarist Ali Tanrıverdi, yeni mecralarla birlikte yeni ihtiyaçlarda gündeme geldiğini ancak iyi bir dizi- film için iyi bir hikayenin olması ve özgün olması şart olduğunu belirtti. Türkiye’de özellikle kadın senaristlerle birlikte Dünyada başarılı yapımlara imza atıldığı ancak kadın senarist sayısın çok az olduğunu bunun için ayrıca bir çalışma yapılması gerektiğini belirtti.

Oturum Başkanı Av. Burhan Gün, Türkiye dizi-film sektöründe çok başarılı olduğunu ve bu başarısını yeni oluşan mecralarda da devam ettirdiğini belirtti. Kültür Turizm Bakanlığı tarafından her yıl bir çok projeye destek verildiğinin bununda sektöre olumlu anlamda katkılarının bulunduğunu ifade etti.

Oturum sonlarında soru/cevap bölümü uygulandı. Bu arada konuşmacılara birer Teşekkür Belgesi sunuldu.

photo-2023-01-04-09-26-31-2.jpgphoto-2023-01-04-09-26-31-1.jpgphoto-2023-01-04-09-26-31.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.