Senem Köse Bektaş

Senem Köse Bektaş

ZERDEÇAL

GEZEGENİMİZDEKİ EN ÖNEMLİ ÜÇ ŞİFALI BİTKİDEN BİRİ: ZERDEÇAL

Zerdeçal, 5000 yılı aşkın bir süredir geleneksel Ayurveda tıbbında baharat ve şifalı bitki olarak kullanılmaktadır. Yapılan 3.000'den fazla bilimsel çalışmalar kanıtlımıştır ki: Zerdeçal, baş döndürücü bir kullanım çeşitliliği ile gezegenimizdeki en önemli üç şifalı bitkiden biridir.

Kurkuma veya Hint safranı olarak da adlandırılan zerdeçal, kamış benzeri çok yıllık bir bitkidir ve zencefil ailesine aittir.

.png

Tıbbi bir bitki olarak zerdeçal

Vücudumuzun sayısız yapısını ve işlevini etkileyen zerdeçalın, altın sarısı baharatın tıbbi olarak faydaları nelerdir?

  • Anti-inflamatuar: Zerdeçal, sığla (Boswellia serrata), guggulu (Commiphora mukul) ve meyan kökü (Liquiritiae radix) ile birlikte, en güçlü bitkisel anti-inflamatuarlardan biridir. Birçok çalışma, öncelikle kas-iskelet sistemi, gastrointestinal sistem ve cilt üzerindeki etkilerini de kanıtlamıştır.

  • Sindirimi teşvik eder: Zerdeçal safra üretimini ve atılımını artırır ve kendi mukus üretimini uyararak mideyi korur.

  • Karaciğer ilacı: Zerdeçal karaciğeri toksik hasarlardan korur. Birçok çalışma yağlı karaciğer ve kronik karaciğer hastalıklarında kullanımını tartışmaktadır.

  • Metabolizma: Birçok araştırmaya göre zerdeçal, antidiyabetik, lipid ve tansiyon düşürücü etkilere sahiptir ve kilo verme kürlerinin bir parçası olarak kullanılabilir.

  • Bağışıklık: Zerdeçal, bağışıklık eksikliği, alerjiler ve birçok otoimmün hastalıkta bağışıklık sistemininin koruyucu bir kalkan halini almasını sağlar.

  • Hücre koruması: Zerdeçal, serbest radikal hasarına karşı korur, hasarlı hücrelerin çoğalmasını engeller ve yıkımlarını uyarır.

  • Antimikrobiyal: Çok sayıda testte zerdeçal, antibakteriyel, antiviral ve antifungal (mantarlara karşı) etkiye sahiptir ve bu da onu bitki dünyasındaki en önemli antimikrobiyallerden biri yapar.

  • Onkolojik: Zerdeçal, kanserden korunmada en önemli bitkilerden biridir, sayısız araştırmaya göre birçok kanser türü üzerinde antikanserojen etkiye sahiptir ve tekrarlamanın önlenmesine yardımcı olmak için kullanılabilir. Etkilenenler için önemli bilgiler: Etkileşimleri ekarte etmek için olası alımı tedavi eden onkoloğunuzla görüşmeniz önemlidir.

  • Nörolojik: Zerdeçal, Alzheimer demansında merkezi bir rol oynayan amiloid plaklarının birikmesine karşı koyar. Bu nedenle günümüzde önleyici ve hatta belki de tedavi edici kullanım olanakları araştırılmaktadır.

  • Anti-Agicum: İltihaplı yaşlanmayı inhibe ederek, kollajen sentezini artırarak ve belirgin bir vasküler koruma etkisi ile zerdeçal, yaşlanma karşıtı tıbbın vazgeçilmez bir bileşenidir.

Zerdeçalın tüm bu etkilerinden faydalanabilmek için bir kaç ipucuyu sizlerle paylaşıyorum.

  • Zerdeçalın bağırsaktan emilimini artırmak için her zaman biraz yağ ile kullanın. Yemeklerde zaten yağ ile emilimi artacaktır. Eğer kapsül olarak alıyorsanız suya biraz yağ ekleyebilir veya kapsülleri yemeklerden hemen önce alabilirsiniz.
  • Zerdeçalı her zaman biraz karabiberle karıştırın (mutfakta) veya bir kapsül ürünün en az 5 mg piperin içerdiğinden emin olun.
  • Zerdeçal saklama da en önemli metot güneş ışınları ile temas almaması ve kuru ortamda saklanmalıdır.

Sadece lezzetli bir tattan değil, aynı zamanda daha iyi sağlıktan da faydalanmak için Şifanın gücü için kendine bir adım at... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş

Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi/Yoga öğretmeni

Önceki ve Sonraki Yazılar