Senem Köse Bektaş

Senem Köse Bektaş

ZERDEÇALIN İYİLEŞTİRİCİ GÜÇLERİ NELERDİR?

Köriye rengini verien Zerdeçal, Sarı-turuncu renkli yumru şeklinde olup sadece bir baharat değil, aynı zamanda şifa kaynağıdır. Hint Ayurvedası, Çin tıbbı ve İran tıbbı, zerdeçalı özellikle zehirleri etkisiz hale getirmek için binlerce yıldır ilaç olarak kullanmıştır. Günümüzde Almanya'da birçok naturopat kurkumin ile çalışmaktadır.

Zerdeçali yemeklerde baharat olarak kullanacağıbileceğiniz gibi, suya eklemek veya bal ile macun yapmak için kullanabilirsiniz.

Zerdeçalin içinde bulanan ‘’Tumerik’’ safra üretimini arttırır, karaciğer problemlerindeki krampları giderir ve idrar taşlarının atılmasına yardımcı olur. Yağların sindirimini hızlandırarak yağlı yiyecekleri sindirilebilir hale getirirler.

Zerdeçale genel olarak bakar isek; köksapı yaklaşık yüzde üç kurkumin ve türevlerini içerir. Sarımsı renk buradan gelir. Ek olarak, köksap, alfa tümeron ve zingiberen gibi uçucu yağlar, kalsiyum, demir, magnezyum ve çinko gibi mineraller ve eser elementler, C vitamini gibi vitaminler, ayrıca proteinler, lif, reçineler ve şeker sunar.

Yapılan bilimsel çalışmalarda; Binlerce yıldır şifa için kullanılan Zerdeçal,

Soğuk algınlığı ve burun akıntısında mukusu gevşetir,

Mide sularını uyarır ve krampları rahatlatır bağırsak ülserleri, bağırsak sendromu, safra kesesi disfonksiyonu, gastrointestinal ülserler, bağırsak ve ağız kanserleri ve özellikle bağırsaklarda ve eklemlerde iltihaplı hastalıklarda olumlu etkileri kantlanmıştır,

Obezite ve ilgili hastalıklar da zerdeçal ürünlerinin yardımcı olduğu alanlardır: arterioskleroz, diyabet, lipid metabolizması bozuklukları ve kalp hastalığı.

Ayrıca nöropatik ve ameliyat sonrası ağrıya karşı etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

WHO, günlük üç gram kök dozunda hazımsızlık için bitkisel bir ilaç olarak zerdeçal önermektedir.

zerdecal.png

Zerdeçal ile Kilo Verilir mi?

Zerdeçaldaki acı maddeler safranın salınımını uyarır. Safra, "birikmeden" erken atılan, sindirilmesi zor yağların sindirilmesine yardımcı olur. Curcumin, yağ hücrelerinde belirli yağ asitlerinin sentezini bozar. Bu sentez olmadan yağlar depolanamaz ve vücuttan atılır.

Ayrıca içindeki acı maddeler, yeme ataklarının kontrol edilmesinde, aşırı yeme isteğinde etkilidir ve tokluk hissine yol açar. Zerdeçal metabolizmayı hızlandırdığından ve dolayısıyla performansı artırdığından, fiziksel olarak hareket etme dürtüsü artar, bu da kalorileri tükettiğiniz anlamına gelir.

Zerdeçalın bu etkisinden faydalanmak isterseniz; etkili ve düzenli bir şekilde kullanmak önemlidir. Uzun vadede kilo vermek için, her gün zerdeçallı yiyecekler tüketilebilir. Örneğin bir sebze güvecinde baharat olarak, smoothie'lerde, krem ​​peynirde, soslarda, çorbalarda, yoğurdun içinde kullanarak etkili bir şekilde kullanılabilir.

Ancak yan etkileride vardır. Büyük dozlarda zerdeçal, bazı insanlarda mide ağrısına neden olur. Bilinen istenmeyen yan etkiler, ağız mukozasının kuruması ve cildin alerjik reaksiyonlarıdır. İshal ve mide bulantısı, zerdeçalın büyük miktarlarda olası olumsuz etkileridir.

Zerdeçal kullanırken nelere dikkat edilmelidir?

Zerdeçal baharat olarak kullanılsa bile, antikoagülan kullanıyorsanız veya kemoterapi görüyorsanız bir doktordan tavsiye almalısınız.

Safra tıkanıklığı, safra iltihabı, safra taşı, diğer safra kesesi sorunları veya karaciğer hastalıklarınız varsa zerdeçal kullanmaması önerilmektedir.

Şifanın gücü için kendine bir adım at .... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş

Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi

İnstagram @holistikmuhendis

Twitter @senemkose14

Önceki ve Sonraki Yazılar