Senem Köse Bektaş

Senem Köse Bektaş

Bugünün gerçeği omega 3 eksikliği, omega 6 fazlalığı

Beslenmemizde yer alan yağlardan aldığımız yağ asitleri hücrelerimiz için çok önemlidir. Zeytinyağı, avakoda ve badem yağı tekli doymamış yağ asitlerinden olup, Omega 9 olarak bildiğimiz yağ asitleridir. Omega 3 ve Omega 6 çoklu doymamış yağ asitleri sınıfında yer almaktadır. Çiçek yağı, aspir yağı ve mısır yağı Omega 6 yağ asitlerinin kaynağı olup, Omega 6 yağ asitleri içindeki metabolitler, iltihap yapıcı, ağrıları oluşturan, pıhtılaştırıcı ve hücre çoğaltan etkiye sahiptir. Bu etki bedenimizin savunma sisteminin harekete geçmesi için önemlidir. Kanama sırasında kanın pıhtılaşması, ağrı ile vücudumuzu dinleyebilmek, hücrelerimizin çoğalaması için gereklidir. Ancak bu durum Omega 3 ile desteklenmez ise, vücudumuzda sessizce artan inflamasyona sebep olur.

Omega yağ asitlerini ceviz, keten tohumu, balık, yumurta, ıspanak, lahana, semizotu, marul vb yeşil sebzeler gibi besinlerden alabilmekteyiz. Bu yağ asitlerinin Omega 6 yağ asitlerinin aksine, ağrı kesici, iltihap önleyici, kan sulandırıcı ve kanser önleyici etkileri vardır.

Günümüzde artan kanser vakaları, düşük bağışıklık, migren gibi şiddetli ağrılı durumlar, kandan kaynaklı hastalıklara bakıldığında genetik faktörleri bir kenara bıraktığımızda beslenmemizin sağlığımız üzerindeki etkisi tartışılmazdır.

Artık hazır yemek sektörünün sofralarımıza sadece hamburger, pizza vb. fast foodlar, restorantlar, dışardan söylenen pratik yemekler olarak düşünmek büyük bir yanılgıdır. Artık marketlerden alınan paketli bir çok gıda ağırlıklı olarak basit karbonhidret içeren bir diyet Omega 6 yağ asitlerinin vücudumuzda artmasına sebep olmaktadır.

Bugünün gerçeği ise Omega 3 eksikliği, Omega 6 fazlalığı! Bu nedenle diyet ile aldığımız omega-6/omega-3 oranı dengeli olmalıdır.

Omega 3 yağ asitlerinin eksikliğini gösteren belirtiler nelerdir?

Cildini kurumaya pul pul dökülmeye başlaması

Özellikle el ve ayakların eskiden hiç olmadığı kadar üşümesi

Saç diplerinde kurumalar ve kepeklenmelerin oluşması

El ve ayak tırnakalrının daha çabuk kırılması

Uyku düzeninin bozulması

Dikkatiniz daha çabuk dağılarak, konsantrasyon sorununuz oluşması

Sebepsiz yere üzüntü, endişe, kırgınlık, kızgınlık hissetmek

ve damar problemleri

Görme yetisinde sorunlar yaşanması

Sürekli olarak halsiz ve yorgun hissetmek

Eklem ağrılarının artması

Bu belirtiler var ise öncelikle beslenme şekli, beslenmede yer alan gıdalar tekrar bir gözden geçirilmeli ve mutlaka bir doktor ile görüşülmelidir.

Çünkü Omega yağ asitlerine olan ihtiyacımız anne karnından itibaren başlayarak bebeklik, çocukluk, yetişkinlik yaşlılık gibi her yaş aralığında gereklidir. Ayrıca Omega 3 yağ asitleri vücudumuz tarafından üretilmediği gibi depolanmamaktadır. Bu yüzden düzenli olarak; beslenme yada takviye olarak alınması gerekmektedir.

Beslenmenin önemi her geçen gün daha da artmakta, bu yüzden şifanın gücü için kendine bir adım at... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

add-a-subheading-24-002.png

Önceki ve Sonraki Yazılar