Serap AKYOL AKSÜYEK

Serap AKYOL AKSÜYEK

Üretkenlik …

İş yaşamında başarı; sahip olunan bilgi, araştırma becerisi ve ilişkilendirme yeteneği ile sonradan kazanılan bilgi ve son tahlilde bunların hepsini kullanarak çıktıya dönüştürme becerisiyle doğru orantılı olarak ilerler.

Üretim ya da hizmet, her iki sektörde de rekabet üstünlüğü sağlayan en önemli faktörün “Üretkenlik” olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bilginin önemli bir işlevi olan üretkenlik, en basit haliyle; girdileri çıktıya dönüştürme ölçüsü olarak tanımlanabilir.

Üretkenlik formülü “çıktının girdiye oranı” biçimindedir. Verilen girdiler ne ölçüde çıktıya dönüştürülürse üretkenliğin de o derece yüksek olduğu söylenebilir.

Daha çok Endüstri mühendisliğinin konusu ve üretim sektörü için geçerli bir kavram olarak algılansa da üretkenlik, her sektörde ve kademede çeşitli şekillerde kendini gösterir ve ölçümlenebilir. Özellikle ücretlendirmede “Emek üretkenliği” öne çıktığından ve bu üretkenlik tüm verimlilik süreçlerini etkilediğinden, bireylerin başarısında kendi üretkenlikleri önemli rol oynar.

Üretkenlik, teknoloji, bilim, adetler vs… gibi direkt ölçülebilen somut verilerle sınırlı değildir. “Kişinin bilgiye ulaşmadaki başarısı, araştırma yeteneği, planlama kabiliyeti, organizasyon ve kişileri yönetme-idare etme becerisi, sorun çözme becerisi, sonuç odaklı yaklaşımı ve raporlama…” hepsi üretkenliği ayrı bir noktadan destekleyen ve alınacak çıktıları adet-kalite-fayda-yarar olarak arttıran unsurlardır.

Üretkenliğin ana unsurları bana göre; çalışkan ve planlı olmak; zamanında somut çıktılar üretebilmek. Üretkenliği arttırmak için neler yapılabilir diye araştırdığımda ise birçok başlıkla karşılaştım. Desteklediklerimi buradan sizlerle de paylaşmak isterim:

Boş Durmak yerine zihninizi geliştirin,

Gözlemleyin,

Sürekli yeni bir şeyler öğrenin, bunun için sürekli okuyun,

Bu sayede etki alanınızı genişletin,

Dinleyin ve keşfedin,

Meditasyon ve beyin egzersizleri yapın,

İhtimalleri analiz edin,

Zamanınızı iyi planlayın,

Hızlı okuma ve yazmayı öğrenin,

Doğru araçlar kullanın, otomatikleştirin, kısa yolları öğrenin,

Hedeflerinize göre elde ettiğiniz sonuçları ve kendinizi değerlendirin.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.